Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začátky Lionela Messiho

                                               Začátky kariéry

S fotbalem začal v pěti letech, kdy začal hrát s týmem Grandoli, kde trénoval jeho otec. V roce 1995 začal působit v CA Newell's Old Boys. V jedenácti mu byl diagnostikován nedostatek růstových hormonů.

Tehdy o něj projevilo zájem River Plate, ale Messiho rodiče tehdy neměli peníze, aby platili synovu léčbu. Carles Rexach, tehdejší ředitel týmu FC Barcelona, nabídl Messimu kontrakt včetně zaplacení celé léčby a přestěhování do Španělska                                             

 

                                               Působení v Barceloně

V říjnu 2004 měl Messi svůj oficiální debutový zápas za A tým Barcelony proti RCD Espanyol a stal se tak třetím nejmladším hráčem v dresu Barcelony. 1. května 2005 vstřelil za Barcelonu svůj první gól. Bylo mu tehdy 17 let, 10 měsíců a 7 dnů a stal se nejmladším střelcem v dresu Barcelony.

                                                První sezona v A-týmu

Od roku 2005 začal být srovnáván s Diegem Maradonou, jedním z nejlepších fotbalistů všech dob. 27. června 2005 podepsal kontrakt s Barcelonou až do roku 2010 s klauzulí, že při případném odchodu musí dostat Barcelona odstupné 150 milionů eur. V roce 2010 se nechala Barcelona slyšet, že neuvolní Messiho, pokud jí nějaký tým nedá 6 000 000 000 Kč (240 mil. eur), což by znamenalo rozpočet Barcelony na dalších 5 let.

V září 2005 pouhé tři měsíce po uzavření nového kontraktu, oznámila FC Barcelona, že s hráčem uzavřela novou smlouvu. Ta mu zaručovala vyšší plat a také působení v Barceloně až do roku 2014.

25. září 2005 přijal španělské státní občanství a začal splňovat tak kvótu pro hráče Evropské unie. V roce 2005 získal rovněž ocenění Golden Boy, které uděluje italský sportovní deník Tuttosport ve spolupráci s dalšími evropskými novinami vítězi hlasování o nejlepšího hráče do 21 let působícího v některé z evropských nejvyšších fotbalových lig.[10]

Jeho temperament pomohl Barceloně k vítězství nad Chelsea nebo Realem Madrid v Lize Mistrů, ale klubová sezóna pro něj skončila předčasně 7. března 2006, kdy si přetrhal stehenní sval v pravé noze během druhého zápasu s Chelsea.

                                                 Sezona 2006/2007 a 2007/2008

5. ledna 2007 oznámily italské noviny, že prezident Interu Milán hodlá Messiho koupit za 71 milionů liber. Přestup se ale nakonec nekonal.

Od začátku listopadu laboroval se zlomenou zanartní kůstkou, do hry se vrátil v únoru. 18. dubna napodobil svého slavnějšího krajana Diega Maradonu , když v zápase domácího poháru proti Getafe CF obehrál pět hráčů soupeře, brankáře a rozvlnil síť. Maradonu napodobil i v závěru ligového ročníku. V utkání proti Espanyolu Barcelona Messi evidentně dopravil do sítě míč rukou, stejně jako Maradona na MS 1986 proti Anglii. Sezónu ukončil s bilancí 14 branek v 23 zápasech.

První polovina sezony byla pro něj velice vydařená. Byl nominován na FIFPro World XI Player Award v kategorii útočník. V online průzkumu deníku Marca ho lidé 77% hlasů považovali za nejlepšího hráče světa.

4. března si v zápase Ligy mistrů proti skotskému Celticu přivodil svalové poranění stehna. Tento typ poranění jej zbrzdil již poněkolikáté. V sezóně 2007/08 nastoupil za katalánský klub 40krát, 16krát se mu podařilo vsítit a 13krát přihrát na gól.

 

.

 

Příspěvky

Lionel v Newell´s Old Boys

16. 10. 2013

 
Celý příspěvek | Rubrika: Začátky Lionela Messiho | Komentářů: 0